Ghidul Pacientului

 

1. Electrocardiograma - EKG înregistrează activitatea electrică a inimii.

 • Acest test traduce activitatea electrică a inimii în unde. Sistemul electric natural declanşează contracţia miocardului şi ejecţia sângelui de la inimă la plămâni şi către restul organelor interne.
 • Această investigaţie este utilă în diagnosticul bolii coronariene ischemice ( infarct miocardic, angină pectorală instabilă, angină pectorală de efort, a pericarditelor, cardiomiopatiilor, tulburărilor de ritm şi de conducere, dezechilibrelor electrolitice.
 • Tehnica de investigaţie este următoarea: electrozii ataşaţi pe tegumente sunt conectaţi la electrocardiograf, iar ulterior este printată electrocardiograma. Acest test se realizează în siguranţă, fără riscuri şi durează între 5 şi 10 minute.

2. Ecocardiografia este o investigaţie noninvazivă ce analizează structura şi funcţia cordului cu ajutorul ultrasunetelor.

Astfel se pot identifica eventualele anomalii ale muşchiului, septurilor şi valvelor inimii. Ecografia cardiacă a devenit o metodă de rutină în diagnosticul, aprecierea severităţii şi ghidarea tratamentului pentru majoritatea afecţiunilor cardiovasculare. Este folosită atât în urgenţele cardiovasculare, cât şi în bolile cronice.

Există mai multe moduri de examinare ecografică: ecografia în mod M, ecografia bidimensională, ecografia Doppler (pulsat, spectral şi color) şi ecografia tridimensională (3D). Toate aceste moduri dau informaţii complementare şi sunt folosite pentru o evaluare cardiacă completă, succesiv sau simultan.

 • Ecografia în mod M redă mişcarea structurii cardiace urmărite în funcţie de timp. Se caracterizează prin rezoluţie temporală foarte bună. Este utilă pentru efectuarea exactă a unor măsurători: distanţe, grosimea pereţilor, fracţie de scurtare, etc.
 • Ecografia bidimensională permite vizualizarea tuturor structurilor cardiace: cavităţi, pereţi, valve, pericard; oferă date morfologice şi de funcţie cardiacă: dilatarea cavităţilor, hipertrofia pereţilor, aspectul şi mişcarea valvelor, contractilitatea miocardului, prezenţa de lichid în pericard, etc.
 • Examinarea Doppler permite vizualizarea curgerii sângelui în cavităţile cardiace şi efectuarea unor măsurători hemodinamice utile pentru cuantificarea severităţii unor boli: valvulopatii, cardiomiopatii, hipertensiune pulmonară, etc.
 • Ecografia tridimensională este tehnica cea mai nouă şi mai complexă de analiză a structurilor şi funcţiei contractile a inimii în special în cazul bolilor valvulare, malformaţiilor congenitale şi a cardiomiopatiilor. Utilizează un număr indefinit de secţiuni virtuale ce permit reconstrucţia anatomică tridimensională a cordului în mişcare.

3. Ecografia transesofagiană este o metoda de diagnostic semiinvazivă, întrucât presupune examinarea cordului cu ajutorul unei sonde (transductor) introduse în esofag (procedură similară cu cea folosită la endoscopiile digestive). Esofagul este situat exact în spatele inimii ceea ce permite obţinerea unei imagini de calitate superioară faţă de ecografia transtoracică în cazul anumitor structuri cardiace şi a aortei ascendente şi descendente toracice.

Este indicată:

 • atunci când ecografia transtoracică nu poate furniza toate datele necesare: vizualizarea atriului stâng, care este situat cel mai posterior şi a unei porţiuni din acesta numită urechiuşă. Urechiuşa stângă este locul unde se formează de obicei trombii (cheaguri de sânge) la pacienţii cu fibrilaţie atrială şi nu poate fi vizualizată decât prin ecografie transesofagiană.
 • pentru vizualizarea valvei mitrale, a aortei toracice, intraoperator
 • în alte situaţii în care ecografia transtoracică nu oferă informaţii suficiente

4. Ecografia vasculară constă în examinarea bidimensională şi Doppler (Triplex) a structurilor vasculare.

Acest tip de investigaţie oferă date morfologice: aspectul pereţilor vaselor, prezenţa, mărimea şi aspectul plăcilor de aterom, prezenţa trombilor, etc.

Examinarea Doppler furnizează informaţii legate de curgerea sângelui în vase şi despre severitatea leziunilor: stenoze, ocluzii, etc.

Este indicată:

 • atât în diagnosticul bolilor arteriale, cât şi acelor venoase: sindrom de ischemie periferică acută sau cronică, stenoze carotidiene, stenoze de artere renale, tromboză venoasă, boala varicoasă, urmărirea pacienţilor vasculari postoperator sau după angioplastie.

Testul de efort este o metodă de diagnostic şi apreciere a severităţii bolii coronariene ischemice, a aritmiilor precum şi o metodă de evaluare a capacităţii funcţionale în valvulopatii, unele forme de cardiomiopatie sau boli congenitale, etc..

Prin intermediul unor electrozi montaţi pe corpul pacientului, (la fel ca la electrocardiograma de repaus) este înregistrată electrocardiograma în timp ce pacientul merge pe o bandă rulantă sau o bicicletă fixă.

Viteza şi înclinarea ( panta) acestui covor respectiv rezistenţa la pedalare sunt crescute la intervale regulate de timp. În acest fel creşte intensitatea efortului şi implicit consumul de oxigen al inimii.

Pe tot parcursul probei sunt monitorizate tensiunea arterială şi electrocardiograma pacientului.

Având în vedere consumul crescut de oxigen, prin testul de efort se poate diagnostica prezenţa unor leziuni coronariene care nu produc modificări pe electrocardiograma de repaus.

Este indicată:

 • în primul rând pentru diagnosticul şi stratificarea riscului în cardiopatia ischemică.
 • atunci când anamneza, examenul clinic şi celelalte investigaţii nu sunt suficiente pentru a stabili diagnosticul de cardiopatie ischemică.
 • pentru stabilirea severităţii bolii atunci când diagnosticul este clar. În funcţie de pragul de efort pe care îl poate atinge pacientul se poate stabili atitudinea terapeutică: controlul factorilor de risc şi limitarea la tratament medicamentos sau trecerea la investigaţii mai complexe (coronarografie).
 • în urmărirea bolnavilor care au beneficiat de diverse metode de tratament - medicamentos, angioplastie, by-pass aorto - coronarian.

5. Monitorizarea Holter - ECG ( 24 - 48h ) permite înregistrarea electrocardiogramei pe perioadă de timp stabilită oferind informaţii despre activitatea electrică a inimii, pe tot parcursul unei zile normale de muncă.

Această înregistrare se obţine prin intermediul unor electrozi montaţi pe corpul pacientului , electrozi ce sunt conectaţi la un recorder prins la curea.

Pacientul trebuie să se prezinte pentru montarea sistemului şi să revină a doua sau a treia zi pentru interpretarea informaţiilor de către medicul cardiolog.

Este recomandată pentru:

 • diagnosticarea şi evaluarea severităţii aritmiilor cardiace şi a tulburărilor de conducere. Aritmiile şi tulburările de conducere pot fi permanente şi atunci vor fi evidenţiate cu ajutorul unei electrocardiograme obişnuite. Când aceste tulburări sunt intermitente, ele nu sunt surprinse în timpul unei electrocardiograme, dar monitorizarea Holter le poate evidenţia.
 • în cazul palpitaţiilor şi a pierderilor de cunoştinţă ( sincope).
 • în absenţa simptomelor, în anumite boli cu risc crescut de aritmii sau pentru evaluarea eficienţei tratamentului antiaritmic.
 • diagnosticarea ischemiei silenţioase - ischemie care produce modificări electrocardiografice, dar nu este însoţită de durere. Monitorizarea ambulatorie poate fi şi combinata TA şi ECG - constând în înregistrarea în perioada de timp stabilită atât a ritmului cardiac cât şi a tensiunii arteriale.

6. Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (ABPM) este o metodă de măsurare a tensiunii arteriale timp de 24-72 de ore, la intervale de timp regulate, în timp ce pacientul îşi desfăşoară activitatea zilnică.

Studiile arată că această metodă este superioară măsurătorilor clinice.

Este indicată în:

 • Hipertensiunea de "halat alb"
 • Hipertensiunea arterială de graniţă
 • Hipertensiunea arterială nocturnă
 • Hipotensiunea arterială
 • Evaluarea eficacităţii tratamentului antihipertensiv

7. Coronarografia este procedura imagistică de elecţie ce permite diagnosticul cardiopatiei ischemice, stabileşte opţiunile de tratament (medical, intervenţional sau chirurgical) şi determină prognosticul.

 • Această procedură constă în injectarea substanţei de contrast la nivelul arterelor coronare (arterele ce irigă muşchiul inimii) şi vizualizarea lor cu ajutorul razelor X urmată de înregistrarea digitală a imaginilor.
 • Coronarografia identifică stenoze, ocluzii, tromboze, dilatări anevrismale ale arterelor coronare.
 • Pe lângă coronarografie se poate folosi şi o altă metodă imagistică cum ar fi ecografia intravasculară (IVUS) ce permite vizualizarea cu o acurateţe maximă a peretelui vascular şi a plăcii de aterom.